Identifikace a validace potenciálních biomarkerů metastazování u karcinomu prsu nízkého stupně malignity - Dvořáková, Monika, 1985- (2010)
Rakovina prsu patří celosvětově mezi jedno z nejčastějších onkologických onemocnění žen. Navzdory pokroku v léčbě a celkovému snížení mortality pacientek, je stále rakovina prsu ve vyspělých státech jednou z hlavních příčin úmrtí v ženské populaci. Zvolená léčba se odvíjí od stanovení řady tradičních a molekulárních prognostických a prediktivních faktorů: status lymfatických uzlin, velikost nádoru, histologický grade, typ nádoru, status estrogenového, progesteronového receptoru a receptoru Her-2/Neu. Stále ovšem chybí spolehlivé markery pro přesné stanovení rizika rozvoje metastatického onemocnění u jednotlivých pacientek, včetně pacietek s nízkým grade nádorů. Ustanovení markerů s touto schopností by mohlo dále redukovat morbiditu pacientek a mohlo by vést k celkovému snížení nákladů spojených s léčbou pacientek. Transgelin, 22 kDa abundantní protein hladké svaloviny, byl v této diplomové práci zkoumán jako potenciální marker metastazování do lymfatických uzlin.