Analýza glykoproteinů s použitím modifikovaných nanočástic - Obrusníková, Radka (2010)
Diabetes mellitus patří mezi nejrozšířenější a velmi závažná onemocnění. Průvodním jevem této nemoci je glykace proteinů krevní plasmy, které se stanovují pro zjištění kompenzace diabetu. Nejdůležitější z nich je glykovaný hemoglobin (GHb), který je stabilním a specifickým analytem. Jako HbA1c se označuje frakce hemoglobinu, kde je na N terminálním konci navázaná glukosa. Využívá se pro určení dlouhodobé kompenzace diabetu za poslední 3 měsíce. Pro stanovení GHb i jiných glykovaných proteinů je osvědčenou metodou boronátová afinitní chromatografie. Při analýze se využívá afinity derivátů kyseliny borité k cis diolovému uskupení stanovovaných molekul. Tato diplomová práce se zabývá stanovením glykovaných proteinů, zejména glykovaného hemoglobinu, s využitím nanočástic modifikovaných konjugáty s kyselinou boritou.