Testování moderních léčiv na buňkách chronické lymfocytární leukémie s abnormalitami genů TP53 a ATM - Böhmová, Olga; Trbušek, Martin, 1969-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2010)
Chronická lymfocytární leukémie je velmi heterogenní onemocnění, na jehož průběh má vliv celá řada prognostických faktorů. Aplikací cílené chemoterapie je snaha ireverzibilně poškodit DNA nádorové buňky a tím ji nasměrovat do apoptózy. CLL buňky však vyvíjejí obranné mechanismy, jak apoptóze uniknout, např. zvýšenou opravou poškozené DNA. Stěžejním cílem této diplomové práce bylo testování zamezení oprav dvouřetězcových zlomů, iniciovaných nukleosidovým analogem fludarabinem, pomocí specifického inhibitoru DNA-PK (NU7026). In vitro testování viability buněk bylo provedeno u celkem 45 CLL vzorků, z toho 15 vzorků neslo aberace v genu TP53, 15 vzorků deleci genu ATM a 15 vzorků nevykazovalo žádnou z těchto vysoce rizikových abnormalit. Testování poskytlo informace, jak CLL buňky v těchto vybraných skupinách reagují na působení samotného fludarabinu, samotného inhibitoru a kombinaci inhibitoru s fludarabinem.
Chronic lymphocytic leukemia is a heterogenous disease, whose course is influenced by a number of prognostic factors. Use of targeted chemotherapy aims at irreversible DNA damage of cancer cell, which should lead to apoptosis. However, CLL cells develop mechanisms of resistance to escape the apoptosis, e.g. by using accelerated DNA repair. A key aim of this diploma thesis was to test an inhibition of dsDNA break repair initiated by a nucleoside analog fludarabine, using a specific DNA-PK inhibitor (NU7026). In vitro testing of cell viability was performed in 45 CLL samples; 15 of them harbored a defect in TP53 gene, 15 manifested deletion of ATM gene and 15 samples did not have any of those high-risk abnormalities. The testing provided informations how the CLL cells react to fludarabine on its own, inhibitor on its own and a combination of these two agents. A quite heterogenous response to fludarabine was observed, with the TP53-defected subgroup showing the most resistant behaviour
Vedoucí práce: Martin Trbušek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: biochemie; DNA (nukleová kyselina); biochemistry; deoxyribonucleic acid; diplomové práce; master's theses