Molekulární podstata obezity: asociační studie - Hloušková, Alena (2010)
Obezita je závažná metabolická porucha, která se podílí na vzniku a rozvoji závažných a život ohrožujících onemocnění (diabetes mellitus 2. typu, infarkt, kardiovaskulární onemocnění, rakovinové nádory). Je zapříčiněna nejenom nevyváženým životním stylem (výživa, pohybová aktivita), ale na jejím rozvoji se podílí také genetické dispozice. V současné době je známo více než 300 genů, které by určitou měrou mohly přispívat k rozvoji onemocnění, a tento počet neustále narůstá. V této práci byl zkoumán vliv jednonukleotidových polymorfismů rs1889018 genu pro SREBF1 a rs1042714 genu pro ADRB2 na tělesnou hmotnost a jiné fenotypové znaky obezity.