Termodynamické studium interakcí fyziologicky významných derivátů adeninu - Třísková, Iveta (2010)
Tato práce byla zaměřena na termodynamické studium protonizace adeninu, 6-benzylaminopurinu a jeho methoxy a chlor derivátů Také byla sledována tvorba komplexů adeninu a 6 - BAP s Cu (II) a byly vypočteny konstanty stability. Acidobazická potenciometrická titrace dovolovala stanovení rovnovážných konstant protonizace pKa a určení vlivu substituentu a jeho polohy na benzylu. Závislosti pKa na teplotě (10 - 37 °C) a na iontové síle (I = 0,1 M) tvořily základ pro termodynamické vyhodnocení změn entalpie a entropie při procesu protonizace. Všechna potenciometrická stanovení byla z důvodů rozpustnosti derivátů purinu provedena v prostředí 10% (v/v) CH3OH ve vodě. Získaná data byla vyhodnocena programem MS Excel a srovnána s hodnotami dle literatury