Odstraňování dusičnanu z vody imobilizovanými denitrifikačními bakteriemi - Műllerová, Eva (2010)
Denitrifikace je jednou z fází koloběhu dusíku v přírodě. Při denitrifikaci dochází k postupné přeměně dusičnanu NO3- přes různé meziprodukty až na elementární dusík N2. Jednotlivé kroky denitrifikace jsou katalyzovány denitrifikačními enzymy. Denitrifikace vyžaduje anaerobní podmínky. Denitrifikace se využívá např. při čištění odpadní vody. Imobilizace je technika, při které dojde k omezení pohybu buněk, ale nezmění se jejich metabolická aktivita. V diplomové práci byly buňky bakterie Paracoccus denitrificans imobilizovány biotechnologií firmy LentiKat’s do gelu z polyvinylalkoholu. V diplomové práci byl studován připravený biokatalyzátor, jeho stabilita, aktivita imobilizovaných buněk, vliv teploty a kyslíku na aktivitu imobilizovaných buněk. Vliv teploty a kyslíku byl srovnán s volnými neimobilizovanými buňkami. Bylo zjištěno, že imobilizace snižuje aktivitu buněk. Kyslík méně ovlivňuje imobilizované buňky a stabilita při uchovávání imobilizovaných buněk v chladnu neklesá. Optimální ...