Stanovení aktivit klíčových enzymů v metabolismu thyreoidálních hormonů - Řezáčová, Jana (2010)
Thyreoidální hormony (T4, T3 a rT3) jsou jednoduché organické sloučeniny syntetizované ve štítné žláze. Pro jejich tvorbu je nezbytný stopový prvek jod, který je aktivně vychytáván štítnou žlázou z krevního oběhu. Na syntéze se podílí enzym thyreoidální peroxidasa (TPO), který katalyzuje oxidaci jodidu, jeho vazbu na tyrosinové zbytky v thyreoglobulinu a kondenzaci jodovaných tyrosylových zbytků. Zatímco všechen thyroxin je syntetizován ve štítné žláze, přibližně 80 % cirkulujícího T3 vzniká v periferních tkáních dejodací thyroxinu. Nejdůležitějšími biotransformačními reakcemi thyreoidálních hormonů jsou postupné dejodace. Dejodasy se v organismu vyskytují ve třech formách lišících se především výskytem ve tkáních a substrátovou specifitou. Mimo dejodace se na metabolických přeměnách thyreoidálních hormonů podílejí i další enzymatické procesy: oxidativní deaminace postranního alaninového řetězce a konjugace fenolické hydroxylové skupiny buď s kyselinou uridindifosfát-glukuronovou