Experimentální průkaz strumigenních účinků exogenního bromidu - Hložková, Jana; Pavelka, Stanislav, 1949-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2010)
Esenciální stopový prvek jód tvoří nezastupitelnou součást hormonů štítné žlázy, tyroxinu a trijodthyroninu. Produkce thyroidálních hormonů ve štítné žláze je proto extrémně závislá na fluktuacích v dodávce jódu. Tyto fluktuace mohou být způsobeny například vysokým příjmem strumigenních látek jako třeba bromidu. Bromid je hlavním produktem degradace bromovaných uhlovodíků používaných ve velkém měřítku v průmyslu a zejména methyl bromidu, masivně užívaného v zemědělství pro fumigaci půdy ve sklenících a pro posklizňovou úpravu např. obilí, koření nebo ovoce. V experimentech na laboratorních potkanech byl zkoumán vliv zvýšeného příjmu bromidu na syntézu hormonů štítné žlázy. Stanovovala se koncentrace bromidu v krevním séru pomocí iontově selektivní bromidové elektrody. Metodou RIA se stanovovaly celkové koncentrace T3 a T4 v séru. Pro monitorování thyroidního stavu experimentálních zvířat se stanovovala enzymová aktivita mitochondriální glycerolfosfát dehydrogenasy.
Essential trace element iodine creates indivisible part of thyroid hormones, thyroxin and triiodthyronine. Production of thyroid hormones extremely depends on fluctuation of iodine doses. These fluctuations might be caused by high reception of goiter substances such as bromide. Bromide is a main product of degradation in bromide carbohydrates used largely in the industry and mainly methyl bromide massively used in the agriculture for soil fumigation in greenhouses and after-harvest modifications, e.g. grain, spices or fruit. The influence of increased bromide reception on thyroid hormone synthesis was researched in experiments with laboratory rats. Concentration of bromide in blood serum was determined by using ion selective bromide electrode. RIA method was used to determine overall concentrations of T3 and T4 in serum. To monitor thyroid condition of experimental animals we determined enzyme activity of mitochondrial glycerophosphate dehydrogenase.
Vedoucí práce: Stanislav Pavelka
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: bromidy; enzymy; jodothyronin dejodasy; mitochondriální glycerolfosfát dehydrogenasa; thyroxin; trijodthyronin; enzymes; Bromides; Thyroxine; Triiodothyronine; diplomové práce; master's theses