Experimentální průkaz strumigenních účinků exogenního bromidu - Hložková, Jana (2010)
Esenciální stopový prvek jód tvoří nezastupitelnou součást hormonů štítné žlázy, tyroxinu a trijodthyroninu. Produkce thyroidálních hormonů ve štítné žláze je proto extrémně závislá na fluktuacích v dodávce jódu. Tyto fluktuace mohou být způsobeny například vysokým příjmem strumigenních látek jako třeba bromidu. Bromid je hlavním produktem degradace bromovaných uhlovodíků používaných ve velkém měřítku v průmyslu a zejména methyl bromidu, masivně užívaného v zemědělství pro fumigaci půdy ve sklenících a pro posklizňovou úpravu např. obilí, koření nebo ovoce. V experimentech na laboratorních potkanech byl zkoumán vliv zvýšeného příjmu bromidu na syntézu hormonů štítné žlázy. Stanovovala se koncentrace bromidu v krevním séru pomocí iontově selektivní bromidové elektrody. Metodou RIA se stanovovaly celkové koncentrace T3 a T4 v séru. Pro monitorování thyroidního stavu experimentálních zvířat se stanovovala enzymová aktivita mitochondriální glycerolfosfát dehydrogenasy.