Použití ergosterolu k posílení obranyschopnosti rostlin - Paculová, Hana (2010)
Rostliny jsou při obranné reakci proti patogenům závislé na rozpoznávání látek zvaných elicitory. Navázání elicitorů na specifická vazebná místa způsobuje u rostlin charakteristické metabolické změny, které vedou k hypersenzitivní reakci zahrnující buněčnou smrt a může také vést k systémové rezistenci proti následnému napadení patogeny. Imunizace rostlin elicitory by mohla být účinnou strategií pro boj s patogenními mikroorganismy, které způsobují významné škody na úrodách. Obranyschopnost rostlin by se zvýšila přirozeným způsobem a oproti dosud používaným pesticidům byla by to ekologická a zdravotně nezávadná varianta. Ergosterol, důležitá složka buněčných membrán hub, je nespecifickým elicitorem obranné reakce. Jeho po aplikace do rostlin nezpůsobuje hypersenzitivní buněčnou smrt, ale vede v rostlinách k syntéze PR-proteinů, fytoalexinů a také ke vzniku systémové rezistence.