Studium vlivu xenobiotik na steroidogenezi - Pavlištová, Veronika, 1986- (2010)
Tato diplomová práce byla zaměřena na endokrinní disrupci, konkrétně schopnost ovlivnit produkci steroidních hormonů v adrenálních buňkách. Tento potenciál xenobiotik je nebezpečný pro organismus především z hlediska jeho správného vývoje i celkové funkce a existence, což dokazuje celá řada odborných studií, a proto je této problematice věnována pozornost. Praktická část práce byla zaměřena na optimalizaci metody pro měření změn v produkci hormonů testosteron, 17β-estradiol a kortizol po pozitivní stimulaci forskolinem či po ovlivnění vzorky ze životního prostředí. Koncentrace steroidů byla měřena pomocí ELISA. Metodu se povedlo v průběhu práce značně zdokonalit, nicméně řada výsledků nebyla taková, jak se očekávalo. Ne vždy byl prokázán statisticky významný pozitivní efekt přidaného forskolinu oproti rozpouštědlové kontrole. Dále nastaly důvodné pochybnosti o tom, že námi pěstované buňky použité buněčné linie H295R, tedy buňky lidského embryonálního karcinomu kůry nadledvin, nefungují ...