Sledování pozdní fáze obranné reakce tabáku v závislosti na použitém elicitoru - Plešková, Veronika; Lochman, Jan, 1979-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2010)
Kryptogein je proteinový elicitor dekretovaný oomycetou Phytopthtora cryptogea. Patří mezi elicitiny a u rostlin tabáku vyvolává hypersenzitivní reakci. Kryptogein se váže na vysokoafinitní místa na plasmatické membráně a tím spouští depolarizaci plasmatické membrány, fosforylaci proteinů, alkalizaci extracalulárního média, výtok sodných a chloridových iontů z buňky a vtok vápenatých iontů do buňky a také přechodnou produkci aktivních forem kyslíku. Až několik hodin po elicitaci nastává syntéza PR proteinů a indukce lokální rezistence.Tato práce je zaměřena na studium vztahu mezi strukturou elicitinu a jeho schopností vyvolat obrannou reakci u rostlin. Nejprve jsem připravila mutantní formu kryptogeinu K13V, který má v pozici 13 zaměněn lysin za valin. U tohoto proteinu byla, s použitím dehydroergosterolu (DHE), testována jeho schopnost vázat steroly. Prokázalo se, že protein K13V je schopen vázat steroly, ale oproti divokému typu má ke sterolům nižší afinitu.Dále jsem sledovala schopn...
Cryptogein is a proteinaceous elicitor secreted by oomyceta Phytopthtora cryptogea. It belongs to elicitin family and induces a hypersensitive response on tobacco cells. Cryptogein interacts with high affinity binding site on plasma membrane and triggers depolarization of the plasma membrane, protein phosphorylation, and alkalization of extracellular medium, calcium and chloride ions efflux and large calcium influx and transient synthesis of AOS in tobacco. Several hours after elicitation the expression of PR proteins and induction of local resistance is observed. This thesis is focused on relationship between structure of elicitins and their ability to induce plants defence reaction. Firstly, I prepared a new kryptogein mutant K13V, which carries substitution of lysin on position 13 for valin. Using DHE, a fluorescent sterol, I demonstrated that K13V interact with sterol but with lower affinity than wild type X24. Consequently, I tested the capability of cryptogein mutants to induce p...
Vedoucí práce: Jan Lochman
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: alergie; biochemie rostlin; elicitory; kryptogein; obranná reakce rostlin; plant biochemistry; Hypersensitivity; diplomové práce; master's theses