Vliv elicitinů na změny proteomu tabáku - Dokládal, Ladislav; Lochman, Jan, 1979-; Masarykova univerzita. Národní centrum pro výzkum biomolekul (2010)
Kryptogein je vysoce účinný elicitin produkovaný oomycetou Phytophthora cryptogea. V minulosti byla popsána percepce kryptogeinu buňkami tabáku a navrženy některé kroky následné signální dráhy. Tato diplomová práce se zaměřuje zejména na studium vztahu mezi interakcí elicitin-lipid a průběhem obranné reakce rostliny. Byly připraveny a testovány tři nové rekombinantní mutantní kryptogeiny: L41F (alterace vazby mastných kyselin), V84F (alterace vazby sterolů) a L41F/V84F (alterace vazby mastných kyselin i sterolů). Byl zkoumán jejich vliv na expresi proteinů, syntézu fytoalexinu kapsidiolu a rozsah hypersenzitivní reakce. Byly testovány i dříve připravené wild type a L19R rekombinantní kryptogeiny. Proteomický experiment byl navržen tak, že bylo dosaženo dobrého kompromisu mezi spotřebou rostlinného a jiného materiálu a kvalitou separace. Majorita identifikovaných proteinů se přirozeně nachází extracelulárně, což dohromady s výsledky stanovení kyseliny chlorogenové ukazuje na dobrou kval ...
Cryptogein is a very efficient elicitin from Phytophthora cryptogea. Perception of cryptogein in tobacco cells was described and some steps of signaling pathway elucidated. This thesis focuses particularly on the study of relationship between elicitin-lipid interaction and plant defense reaction course. In this work, three new recombinant cryptogein mutants were prepared and tested: L41F (altered fatty acids binding), V84F (altered sterols binding), and L41F/V84F (altered both fatty acids and sterols binding). Their effects on protein expression, phytoalexin capsidiol synthesis, and hypersensitive response extent were tested. Effects of wild-type and L19R recombinant cryptogeins, that were prepared previously, were tested too. The proteomic experiment was designed so that a good compromise between plant and other material consumption and separation quality was found. The majority of identified proteins are naturally located extracellularly, which together with chlorogenic acid analysis ...
Vedoucí práce: Jan Lochman
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: bílkoviny; kryptogein; elicitiny; elicitory; cryptogein; proteins; diplomové práce; master's theses