Vliv elicitinů na změny proteomu tabáku - Dokládal, Ladislav (2010)
Kryptogein je vysoce účinný elicitin produkovaný oomycetou Phytophthora cryptogea. V minulosti byla popsána percepce kryptogeinu buňkami tabáku a navrženy některé kroky následné signální dráhy. Tato diplomová práce se zaměřuje zejména na studium vztahu mezi interakcí elicitin-lipid a průběhem obranné reakce rostliny. Byly připraveny a testovány tři nové rekombinantní mutantní kryptogeiny: L41F (alterace vazby mastných kyselin), V84F (alterace vazby sterolů) a L41F/V84F (alterace vazby mastných kyselin i sterolů). Byl zkoumán jejich vliv na expresi proteinů, syntézu fytoalexinu kapsidiolu a rozsah hypersenzitivní reakce. Byly testovány i dříve připravené wild type a L19R rekombinantní kryptogeiny. Proteomický experiment byl navržen tak, že bylo dosaženo dobrého kompromisu mezi spotřebou rostlinného a jiného materiálu a kvalitou separace. Majorita identifikovaných proteinů se přirozeně nachází extracelulárně, což dohromady s výsledky stanovení kyseliny chlorogenové ukazuje na dobrou kval ...