Vlastnosti, výskyt a stanovení derivátů polycyklických aromatických uhlovodíků v ovzduší - Straňáková, Eva, 1986- (2010)
Tato práce byla zaměřena na vývoj metody vhodné pro stanovení nitro-, oxy- a alkyl-derivátů polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH), její zavedení do běžné praxe a další využití pro analýzu vzorků prachové i plynné frakce ovzduší. U nitro-PAH byla také zkoumána rychlost jejich rozpadu během jednotlivých kroků analýzy. Analytická metoda použitá pro stanovení derivátů PAH v environmentálních vzorcích zahrnuje extrakci vzorku rozpouštědlem v automatickém extraktoru, frakcionaci vzorku podle rostoucí polarity do různých frakcí a také konečné stanovení metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Vyvinutá analytická metoda byla použita pro stanovení derivátů PAH v reálných vzorcích ovzduší. Hladiny derivátů polycyklických aromatických uhlovodíků v těchto vzorcích byly nalezeny v jednotkách ng/m3 pro nitro-PAH (suma 13 stanovovaných látek), desítkách ng/m3 pro oxy-PAH (7 látek) a jednotkách ng/m3 pro alkyl-PAH (24 látek). Desítkám ng/m3 odpovídala koncentrace mateřských polycyklických aromatických uhlovodíků.