Speciace cínu ve vzorcích životního prostředí - Pešková, Veronika (2010)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením celkových obsahů cínu a rtuti ve vzorcích močových kamenů ze spádové oblasti Ostravska. Jejich obsah se pohyboval v desetinách až desítkách mg.kg-1 u cínu a setinách až jednotkách mg.kg-1 u rtuti. Obsah obou kovů je nezávislý na mineralogickém složení kamene, z čehož vyplývá, že močové kameny mohou být u obou kovů použity pro biomonitoring. Další informace mohou přinést specie těchto prvků, proto byla vyvíjena metodika stanovení specií Sn a Hg s použitím GC-ICP-MS. Byly ověřeny základní validační parametry metodiky. Analyzovaná byla sada 40 vzorků, u kterých byly identifikovány specie dimethylcín a monomethylcín, u rtuti pouze anorganická rtuť. Jiné výšealkylované specie Sn přítomny nebyly.