Vlastnosti, výskyt a stanovení polybromovaných zpomalovačů hoření v prostředí - Audy, Ondřej (2010)
Diplomová práce shrnuje současné poznatky o bromovaných zpomalovačích hoření, jejich vlastnostech, aplikacích, chování v prostředí a efektech na živé organismy. V praktické části potom popisuje postup vývoje analytických metod pro stanovení bromovaných látek (se zaměřením na polybromované difenylethery) v environmentálních vzorcích. Optimalizovaná metoda je dále použita pro stanovení bromovaných zpomalovačů hoření ve vzorcích říčních sedimentů z povodí řeky Moravy. Sediment byl odebírán z pěti vzorkovacích lokalit po dobu jednoho roku s frekvencí čtyř týdnů, takže mohly být hodnoceny nejen hladiny bromovaných látek v sedimentech, ale i jejich prostorová a časová variabilita. Polybromované difenylethery byly detekovány ve všech vzorcích, jejich suma se pohybovala mezi 12 a 29 236 pg/g sušiny. Dominantním kongenerem byl v sedimentech BDE-209. Zatímco koncentrace PBDE vykazovaly velkou prostorovou variabilitu, jejich koncentrace i kongenerové profily na jednotlivých lokalitách nevykazovaly významnou sezónní variabilitu.