Studium reakce lineárního chlorofosfazenu Cl3PNP(O)Cl2 s deriváty adamantanaminu - Kopecká, Radka (2008)
Rozsáhlou oblast polymerních látek tvoří dusíkofosforečné sloučeniny zahrnující cyklické a lineární sloučeniny s vazbou - P = N -, které označujeme jako fosfazeny. V předložené diplomové práci byla pozornost zaměřena na lineární fosfazeny, z nichž byl podrobně studován trichlorofosfazo-N-fosforyldichlorid Cl3PNP(O)Cl2, a jejich substituční reakce s vybranými aminy Ad-NH2, Mem a Rim. Aminoderiváty adamantanu vykazují zajímavé biologické účinky, a proto lze předpokládat možné použití aminoadamantanových derivátů fosfazenů v medicíně. Cílem práce bylo nejprve prostudovat metody přípravy výchozí látky trichlorofosfazo-N-fosforyldichloridu a aminoadamantanů. Reakce Cl3PNP(O)Cl2 s aminoadamantany byly provedeny v různých molárních poměrech za použití různých bezvodých rozpouštědel v inertní atmosféře dusíku. K identifikaci vznikajících reakčních produktů byla využita 31P-NMR a MS spektroskopie. V reakční směsi byly identifikovány monosubstituovaný derivát Ad-NH(Cl2)PNP(O)Cl2 a v reakčním po