Spektroskopické studium dvojhvězdy V436 Per - Ševčík, Radek (2010)
Diplomová práce se zabývá studiem spektrálních čar binárního hvězdného systému V436 Per. Výstupem analytické části práce je analýza spektra zaměřená na čáry vodíku a helia. Na základě nově získaných spektroskopických měření byly ověřeny již dříve získané poznatky o vlastnostech studované dvojhvězdy. K analýze získaných spekter používám již ověřené a dříve použité programy jako Prekor6, SPEFO a KOREL. Porovnání rozpletených spekter se syntetickými vychází dobře a vzniklé odchylky jsou patrně způsobeny vysokým šumem nově naměřených spekter.