Měření permitivity plynů rezonátorovou metodou - Tesař, Jakub (2010)
Tato práce se zabývá možností měření permitivity plynů rezonátorovou metodou. Jejím cílem je zpřesnění často používané Slaterovy metody pro konkrétní typ rezonátoru prostřednictvím numerického modelování porušeného elektromagnetického pole. Tato metoda má své uplatnění i při diagnostice plazmatu - stejný postup lze využít pro měření koncentrace elektronů ve výboji. I zde nabízí numerické modelování elektromagnetického pole zpřesnění dosud používaných vztahů. Vedle zpřesnění rezonátorové metody obsahuje práce také naměřené hodnoty permitivity několika plynů (vzduch, kyslík, argon, acetylen) a teflonu, stejně tak koncentrace elektronů v doutnavém výboji.