Laser-induced resonance fluorescence as a diagnostic technique in reactive plasmas - Voráč, Jan, 1986- (2010)
Předložená práce shrnuje zkušenosti z výstavby dvou podobných experimentů zaměřených na laserovou diagnostiku nízkotlakého výboje. První experiment vznikal na INP v německém Greifswaldu. Bylo navázáno na práci Shrouk El-Ashry, jež v rámci dizertace prováděla laserovou diagnostiku na výboji ve čpavku s cílem m.j. zjistit závislost populace molekul amidogenu na různých proměnných. Vzhledem k delšímu časovému odstupu musel být experiment vystavěn znovu téměř od základu. V této práci je experiment po částech podrobně popsán a v posledních kapitolách druhé části je detailně navržen postup vedoucí k reprodukovatelným výsledkům. Několik málo výsledků je prezentováno a velmi stručně diskutováno. Druhý experiment vznikal na ÚFE v Brně. Zde bylo naším cílem uvést do provozu nově zakoupený aparát a otestovat jej na měření koncentrací atomů dusíku a vodíku. Třetí část detailně popisuje jednotlivé části experimentu, rozebírá jejich možnosti a omezení a navrhuje postup, který by měl vést k získání