Příčiny fotometrické proměnnosti hvězd s nadbytkem helia - Marková, Hana (2010)
V předložené diplomové práci studuji chemicky pekuliární (CP) hvězdu HD 64740. Cílem mé práce je zjistit, jaké jsou příčiny fotometrické proměnnosti této hvězdy s nadbytkem helia. Všeobecně se předpokládá, že pozorované světelné změny CP hvězd jsou způsobené nerovnoměrným rozložením chemických prvků na povrchu těchto rotujících hvězd. Na základě výpočtů modelů atmosfér určuji, které prvky ovlivňují světelné změny hvězdy HD 64740. Sestrojením světelné křivky zjišťuji malé amplitudy světelných změn v důsledku relativně malých odchylek od slunečního složení. Spočtená světelná křivka je porovnána s pozorovanou světelnou křivkou.