Výskyt Blažkova jevu u pulsujících proměnných hvězd - Skarka, Marek, 1982-; Zejda, Miloslav, 1965-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2010)
Tato diplomová práce se zabývá fotometrickým studiem hvězd TV Boo, RU Psc a XZ Cyg a popisem Blažkova jevu. První dvě kapitoly obsahují obecné informace o hvězdných pulzacích a vlastnostech hvězd typu RR Lyrae včetně Blažkova jevu. Ve zbývajících částech se zabývám fotometrií vybraných hvězd, barevnou kalibrací získaných dat, určením period jejich pulzací, a pokud je přítomen, i popisem Blažkova jevu u jednotlivých hvězd.
This diploma thesis deals with photometrical study of TV Boo, RU Psc and XZ Cyg stars and description of Blazhko effect. The first two chapters contain general information about star pulsations and RR Lyrae stars properties including Blazhko effect. In the remaining parts of this work I deal with photometry of selected stars, color calibration of gained data, investigation of their pulsation periods and if present, description of Blazhko effect too.
Vedoucí práce: Miloslav Zejda
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: fotometrie; proměnné hvězdy; photometry; variable stars; diplomové práce