Inhibition of biofilm formation on water filters - Erben, Dan (2010)
Tvorba mikrobiálních biofilmů a následný biofouling představují vážný problém zejména v medicíně a průmyslu. Biofoulingu je obtížné předejít a způsobuje značné škody, v oblasti průmyslu především ve filtračních zařízeních. Prvním cílem tohoto výzkumu bylo vylepšení nedávno vyvinuté fyzikální metody pro vyhodnocení odolnosti filtračních materiálů vůči biofoulingu. Testovaný materiál je použit jako filtr vody kontaminované mikroby. Je měřen vývoj tlaku a průtoku, což umožňuje kvantifikaci změn propustnosti. Materiál s předpokládanou odolností proti biofoulingu byl připraven nanesením chitosanu na polypropylenový textil s pomocí aktivace atmosférickým koplanárním výbojem. Také byl připraven materiál s chitosanovou vrstvou dopovanou mědí. Druhým stěžejním bodem výzkumu bylo vyhodnocení textilií pomocí vhodné konvenční metody. K tomu byla zvolena konfokální laserová skenovací mikroskopie.