Studium defektů v křemíku pomocí Laueho rtg. difrakce - Bernatová, Silvie (2010)
Rentgenová difrakce v uspořádání na průchod je zřídka užívaná metoda pro charakterizaci defektů v monokrystalech, ačkoliv umožňuje přímé určení velikostí i absolutní koncentrace defektů. Předmětem práce je měření intenzity prošlého a difraktovaného svazku v difrakci na průchod a určování velikostí a koncentrace kyslíkových precipitátů v křemíku. V předkládané práci je na základě dynamické teorie difrakce popsáno odvození Takagiho rovnic pro výpočet změny intenzity záření šířícího se v reálném krystalu. Je zde nastíněn mechanizmus řešení těchto rovnic, na základě tohoto řešení byl odvozen model pro výpočet intenzity difraktovaného a prošlého svazku po průchodu vzorkem. Na základě naměřených hodnot byla určena absolutní koncentrace defektů na několika vzorcích.