Studium vlivů celotělové kryoterapie - Růžičková, Martina (2010)
Celotělová chladová terapie - celotělová kryoterapie (dále CCHT) je pasivní fyzikální krátkodobá stimulační metoda se systémovým účinkem, při níž se zpravidla používá účinná teplota -110 °C až -130 °C. Terapie probíhá v kryokomoře a trvá nejvýše 3 minuty. CCHT se začala rozvíjet v Japonsku v osmdesátých letech 20. století a uplatnění našla pro široké spektrum onemocnění. Profesor T. Yamauchi publikoval první výsledky CCHT, které získal při léčení revmatických kloubních chorob a astmatu. Z Japonska se tato metoda rozšířila i do Evropy. Nejdelší tradici má CCHT v Německu a Polsku, u nás se jedná o relativně novou metodu léčení. CCHT se stává oblíbenou terapeutickou a lázeňskou metodou. Využití kryoterapie je však možné nejen k léčebným účelům, ale také preventivně. Zahraniční literatura a zkušenosti uvádí, že jde o relativně velmi bezpečnou metodu, jejíž léčebné účinky mohou využívat prakticky všechny věkové i zdravotní skupiny obyvatelstva.