Laserem indukovaná fluorescence plazmatu - Procházka, Vojtěch (2010)
Hlavním tématem práce je laserem indukovaná fluorescence plazmatu, což je metoda, která slouží mj. ke stanovení koncentrace radikálů a metastabilních částic v plazmatu. Použití dvoufotonové absorpce (TALIF) umožňuje dokonce detekci lehkých jednoatomových radikálů, jako vodík, dusík nebo kyslík. V této práci je popisováno měření fluorescence vodíkových radikálů v dohasínajícím plazmatu užitím dvoufotonové absorpce. Metoda byla podrobena důkladnému rozboru a byl zkoumán vliv některých parametrů na její vyhodnocování. Kromě tohoto hlavního tématu byly zkoumány i další diagnostické metody, a to na vysokofrekvenčním kapacitně vázaném výboji ve vodíku a směsi vodíku s dusíkem. Jednalo se o optickou diagnostiku časového vývoje výboje s rozlišením 5 ns, která poskytla zásadní vhled do dějů ve výboji, měření koncentrace a střední energie elektronů pomocí jednoduché Langmuirovy sondy, hmotnostní spektroskopii kladných iontů a neutrálních částic a měření optických emisních spekter za účelem stan