Modely růstu s proměnnou mezí - Tulach, Antonín (2010)
Diplomová práce se věnuje modelování růstu pomocí logistické diferenciální rovnice. Každý růst má svou mez, esovitá křivka popisující růst však může začít sledovat jinou mez ještě před dosažením meze původní. Růst na úsecích, na kterých se mez růstu liší, lze pak popsat logistickými křivkami, které mají navzájem rozdílné parametry. Obecně je pak úkolem pro konkrétní data tyto parametry zvlášť pro každý úsek odhadnout a proložit daty jedinou růstovou křivku složenou z více logistických křivek. V první kapitole se práce zabývá hledáním řešení logistické diferenciální rovnice pro různé typy mezí, ve druhé kapitole jsou odvozovány modely pro hledání parametrů růstových křivek. Třetí kapitola je pak věnována ověření metod identifikace parametrů v matematickém programu Matlab, a to jak na simulovaných, tak na reálných datech.