Numerické metody nepodmíněné minimalizace - Valkoun, Pavel; Došlý, Ondřej, 1956-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2010)
Text je zaměřený na popis numerických metod hledání nepodmíněných extrémů funkcí více proměnných. Za tímto účelem je popsána teorie týkající se optimalizace a jsou ukázány některé metody jednorozměrné minimalizace. V druhé části práce jsou probírány samotné metody vícerozměrné minimalizace a jejich modifikace.
The text gives description of numerical methods of nonconstrained minimization of functions of several variables. For this reason the first part of the text contains basic theory of optimization as well as some methods of one-dimensional minimization. The methods of minimization of functions containing more than one variable and modifications of these methods are described in the second part of the text.
Vedoucí práce: Ondřej Došlý
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: matematická optimalizace; numerické metody; mathematical optimization; numerical methods; diplomové práce; master's theses