Makroekonomické modely růstu - Valenta, Petr; Přibylová, Lenka, 1975-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2010)
Tato práce pojednává o vybraných deterministických modelech ekonomického růstu. Práce je rozdělena do dvou částí, přičemž v první je definován nezbytný matematický aparát sestávající převážně z teorie diferenciálních rovnic a základních poznatků teorie optimálního řízení. Ve druhé části práce jsou popisovány jednotlivé růstové modely. Jelikož je teorie ekonomického růstu značně obsáhlá, popisuje tato práce převážně klasické modely a v některých směrech je rozšiřuje. Popis začíná Solow-Swanovým modelem bez technologického pokroku, který je později modifikován přidáním předpokladu omezenosti populace a je porovnán rovnovážný stav ekonomiky v takto upraveném modelu s modelem klasickým. Dále se práce zabývá Ramseyho modelem ekonomického růstu, který zohledňuje optimalizaci ekonomických subjektů. Tento model je navíc rozšířen o analýzu efektů vyvolaných vládními zásahy do ekonomiky. V poslední podkapitole jsou popsány základní modely endogenního růstu, včetně modelu s lidským kapitálem.
The goal of this thesis is to describe chosen deterministic models of economic growth. This thesis is divided into two chapters. The first chapter contains necessary basics from the theory of ordinal differential equations and the theory of optimal control which are used in further analysis. Because the theory of economic growth is voluminous this thesis focuses mainly on classic models and extends them in some ways. The description starts with basic Solow-Swan model and then is examined its modified version with an assumption of bounded population. Therefore the results of these two models are compared regarding the level of per capita product and consumption. Ramsey growth model which introduced optimization of economic subjects into economic growth is also described. The last subsection deals with certain endogenous growth models, including one-sector growth model with physical and human capital.
Vedoucí práce: Lenka Přibylová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: makroekonomické modely; matematická ekonomie; macroeconomic models; mathematical economics; diplomové práce; master's theses