Odhady a testy shody pro zobecněné Poissonovo rozdělení - Tláskal, Martin (2010)
Předložená diplomová práce je zaměřena na zobecněné Poissonovo rozdělení. Jsou zde odvozeny některé jeho vlastnosti a odhady parametrů tohoto rozdělení. Jsou popsány některé způsoby, které vedou ke zobecněnému Poissonovu rozdělení. V první kapitole jsou uvedeny definice a tvrzení z teorie diskrétních rozdělení pravděpodobnosti, kterých se v textu dále používá. Ve druhé kapitole jsou pomocí Lagrangeova rozvoje konkrétních vytvořujících funkcí odvozena některá diskrétní rozdělení pravděpodobnosti patřící do Lagrangeovy třídy. Pro jednotlivá rozdělení je hledán parametrický prostor. Postupy, kterými lze ke zobecněnému Poissonovu rozdělení dospět, jsou zmíněny ve třetí kapitole. V této kapitole jsou také popsány vlastnosti tohoto rozdělení a je dokázaná regularita systému pravděpodob- nostních funkcí zobecněného Poissonova rozdělení. Čtvrtá kapitola se zabývá odhady parametrů tohoto rozdělení - momentovými odhady, odhady metodou maximální věrohod- nosti, odhady modifikovanou metodou minimá