Geometrie v architektuře - Tesařová, Aneta (2010)
Cílem mé diplomové práce je popsat vývoj významných konstrukčních prvků užívaných v různých architektonických slozích a odkrýt geometrické vztahy, vazby a zákonitosti, které se v nich nacházejí. Hlavní část práce se pak zaměřuje na stavby J. B. Santiniho na Moravě a geometrické prvky na nich užité. Práce je rozdělena do dvou hlavních kapitol. První kapitola se zabývá vývojem od slohu románského po renesanci a obecným popisem významných oblouků, kleneb, kružeb a půdorysů. Druhá kapitola je zaměřena na Santiniho dílo. Nejprve je zde stručný úvod do architektury baroka. Po něm následuje krátký popis nejvýznamnějších ploch technické praxe, které lze na Santiniho díle nalézt. Poslední část je věnována přehledu Santiniho realizací s rozborem užitých kleneb a ploch, popisem půdorysů a dalších architektonických prvků. Práce je doplněna řadou obrázků vytvořených v programech Cabri Geometrie II., CorelDRAW 12 a Rhinoceros 4.0, vlastními fotografiemi a obrázky z citované literatury.