Pohlavní dimorfismus morfologie alveolárního oblouku nedospělých jedinců - Dadejová, Vlasta, 1985- (2010)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou pohlavního dimorfismu alveolárního oblouku u nedospělých jedinců, zejména dimorfismem souvisejícím s polohou špičáku vůči ostatním zubům. Metodami tradiční a geometrické morfometrie bylo analyzováno celkem 163 ortodontických modelů dolních čelistí, 77 z mladší kategorie (7,5 až 9,5 let), ve které bylo 35 chlapců a 42 dívek, a 86 ze starší kategorie (14 až 20 let), která zahrnovala 36 chlapců a 50 dívek. Tvar alveolárního oblouku byl definován 24 význačnými body umístěnými na předních a bočních řezácích, špičácích, třenových zubech nebo dočasných stoličkách a prvních trvalých stoličkách. Statisticky významný pohlavní dimorfismus tvaru alveolárního oblouku byl nalezen pouze u mladší věkové kategorie, čelisti dívek jsou širší a kratší, přední a boční řezáky jsou více v rovině než u chlapců. Chlapci mají oblouk delší a užší, s předními řezáky více vpředu. Nebyl nalezen hledaný dimorfismus v poloze špičáků vůči zbytku oblouku.