Genotypová charakterizace vybraných kmenů Staphylococcus aureus produkujících Pantonův-Valentinův leukocidin - Dvořáková, Michaela; Pantůček, Roman, 1969-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Druh Staphylococcus aureus je původce závažných komunitních a nozokomiálních onemocnění. Patogenita stafylokokových kmenů souvisí s přítomností faktorů virulence. Jedním z nich je Pantonův-Valentinův leukocidin (PVL) kódovaný geny lukS-PV a lukF-PV lokalizovanými na fágovém genomu. PVL je spojován s kožními a systémovými infekcemi a letální nekrotizující pneumonií. Cílem této práce bylo popsat genotypovou variabilitu u komunitních izolátů S. aureus v České republice.
Staphylococcus aureus is a dangerous community- and hospital-acquired pathogen.The pathogenity is related to virulence factors as Panton-Valentine leucocidin that is encoded by lukS-PV and lukF-PV genes, which are located on prophage genome. Panton-Valentine leucocidin producing strains are associated with skin and systemic infection and letal necrotic pneumonia. The goal of this work is to describe a genotypic variability among community- acquired S. aureus isolates in the Czech Republic.
Vedoucí práce: Roman Pantůček
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: grampozitivní koky; gram-positive cocci; diplomové práce; master's theses