Genotypová charakterizace vybraných kmenů Staphylococcus aureus produkujících Pantonův-Valentinův leukocidin - Dvořáková, Michaela (2010)
Druh Staphylococcus aureus je původce závažných komunitních a nozokomiálních onemocnění. Patogenita stafylokokových kmenů souvisí s přítomností faktorů virulence. Jedním z nich je Pantonův-Valentinův leukocidin (PVL) kódovaný geny lukS-PV a lukF-PV lokalizovanými na fágovém genomu. PVL je spojován s kožními a systémovými infekcemi a letální nekrotizující pneumonií. Cílem této práce bylo popsat genotypovou variabilitu u komunitních izolátů S. aureus v České republice.