Molekulární typizace bakteriocinů produkovaných bakteriálními kmeny izolovanými z klinického materiálu - Štaudová, Barbora (2010)
Druh E. coli je běžnou součástí lidské střevní mikroflóry. Kmeny E. coli produkují dva typy bakteriocinů - koliciny a mikrociny. Jde o látky s antibiotickou povahou, které usmrcují bakterie stejného či blízce příbuzného druhu. Komensální kmeny E. coli z gastrointestinálního traktu (GIT) pacientů byly na základě klinického obrazu rozděleny do tří skupin. Kontrolní skupinu tvořilo 261 kmenů izolovaných od pacientů bez průjmového onemocnění. Soubor 237 kmenů E. coli pocházel od pacientů, kteří v době vyšetření trpěli bakteriálním průjmovým onemocněním způsobeným kmeny rodu Campylobacter nebo Salmonella. Třetí skupinu tvořily kmeny E. coli izolované od pacientů s diagnózou Crohnova choroba a ulcerozní kolitida. Kmeny E. coli, které byly izolovány z GIT pacientů s bakteriálním průjmovým onemocněním jsou častěji rezistentní k ampicilinu (62,5 %) oproti kontrole (43,45 %; p=0,014). Také častěji produkují mikrocin H47 (11,39%) oproti kontrole (6,51 %; p=0,045) a kmenům E. coli vyskytujícími s