Identifikace a typizace environmentalních kmenů rodu Enterococcus - Bryndová, Hana, 1986- (2010)
Zástupci rodu Enterococcus jsou významným humánním infekčním agens. Velká část studií zabývajících se tímto rodem je proto zaměřena především na klinicky významné druhy a kmeny. Výrazně menší pozornost je však věnována kmenům enterokoků vyskytujícím se v prostředí (ve vodě, v půdě, na povrchu rostlin), které jsou ve srovnání s kmeny klinického původu fenotypově variabilnější a druhově bohatší skupinou. Cílem této diplomové práce byla izolace a identifikace kmenů enterokoků z rostlinného materiálu. Doposud bylo publikováno pouze několik málo prací zabývajících se touto tématikou, přičemž většina těchto studií byla publikována před více než deseti lety a neodráží tak četné změny, které v posledním desetiletí proběhly v rámci taxonomie rodu Enterococcus. Výsledky této diplomové práce by měly přinést nové poznatky o druhové i vnitrodruhové variabilitě, o sezónních výkyvech kolonizace povrchu rostlin zástupci tohoto bakteriálního rodu, a rozšířit tak s ohledem na aktuální taxonomické změny