Identifikace probiotických baktérií v reálných vzorcích - doplňcích stravy a farmakologických preparátech - Vídeňská, Petra (2010)
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které příznivě ovlivňují střevní mikroflóru hostitele. Jsou součástí mnoha potravin, zejména mléčných produktů, farmaceutických preparátů a doplňků stravy. Cílem práce bylo nekultivačními postupy prokázat přítomnost deklarovaných druhů probiotických bakterií v šesti různých reálných vzorcích doplňků stravy a farmaceutických preparátů. Byla provedena optimalizace lyze buněk v analyzovaných vzorcích a celková DNA byla izolovaná metodou fenolové extrakce. Kvalita získané DNA byla ověřena pomocí agarózové gelové elektroforézy a spektrofotometricky. Amplifikovatelnost DNA byla ověřena pomocí PCR s primery specifickými pro doménu Bacteria. S DNA byla provedena rodově (rod Bifidobacterium a Lactobacillus) a druhově specifická PCR (Lb. acidophilus, Lb. delbruckei, Lb. casei/paracasei, Lb. fermentum, Lb. rhamnosus, Lb. salivarius, B. breve, B. bifidum, B. infantis, B. animalis, B. longum, Lactococcus lactis) s cílem prokázat přítomnost bakteriálních ro