Charakteristika vybraných druhů stafylokoků izolovaných z prostředí - Balážová, Tereza, 1984- (2010)
Cílem této práce bylo pomocí metod MALDI-TOF MS a SDS-PAGE vytvořit charakteristické proteinové profily u souboru kmenů Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis a Staphylococcus haemolyticus. Stafylokoky jsou významné patogeny člověka a zvířat. Druh Staphylococcus aureus je původce mnoha nozokomiálních a komunitních infekcí a v klinické praxi je potřebná jeho rychlá identifikace. Analýza celobuněčných preparátů bakterií technikou MALDI-TOF MS je vhodná k získání charakteristických profilů proteinů a peptidů, které umožňují rychlou identifikaci, charakterizaci a typizaci. Metoda SDS-PAGE je časově náročná a vhodná spíše k taxonomickým studiím.