Ovlivnění mnohočetné lékové rezistence nádorových buněk dibenzocyclooctadienovými lignany - Koubíková, Ludmila (2010)
Mnohočetná léková resistence (multidrug resistance, MDR) je jednou z nejvýznamnějších komplikací léčby nádorových onemocnění. Hlavní příčinou MDR je zvýšená exprese integrálních membránových proteinů, ABC-transportérů (ATP-binding cassette transportére). Hledání látek, které by překonaly MDR a zároveň zmírnily vedlejší účinky cytostatik, je velmi aktuální. Předmětem diplomové práce je studium účinku dibenzo[a,c]cyklooktadienových lignanů na nádorové buněčné linie především z pohledu jejich schopnosti ovlivnit multidrug resistenci. Efekt na liniích rezistentních k doxorubicinu byl srovnáván s účinkem na liniích, ze které byly tyto linie postupnou kultivací ve vzrůstající koncentraci doxorubicinu odvozeny. Byla stanovena cytotoxicita látek samotných a v kombinaci s cytostatiky a byly studovány mechanismy, kterými by lignany mohly resistenci ovlivňovat. Dibenzocyclooctadienové lignany jsou izolovány na Biochemickém ústavu LF MU z rostliny Schisandra chinensis a většina z nich je komerčně