Imunogenomická disekce protilátkové odpovědi na vakcinaci u koní - Rusek, Jakub (2010)
Cieľom diplomovej práce bola identifikácia génov a ich polymorfizmov, ktoré sú asociované s vysokou a nízkou odpovedavosťou na vakcináciu proti konskému herpesvírusu 1 u starokladrubského koňa. S týmto cieľom boli vypracované metódy ich genotypizácie. Získané markery sú využiteľné v ďalších asociačných štúdiách. Tu boli použité u starokladrubských koní s už zavedenými markermi ďalších kandidátnych génov (niektorých interleukínov a génu MXA). Za pomoci použitia špecifických primerov boli u génov IRF3, IRF7 a MYD88 nájdené SNP a pri IRF7 a MYD88 vypracované metodiky genotypizácie. U génu IRF3 v oblasti 3´UTR, u génu IRF7 v intrónovej a u MYD88 v exónovej oblasti. Gén TRIF sa nepodarilo amplifikovať, gén TLR9 nebolo možné nasekvenovať a u génu TLR7 nebol nájdený polymorfizmus. Na základe zistených sekvencií bola vypracovaná metodika pomocou metódy PCR-RFLP a následne zavedená do praxe. Boli zistené asociácie medzi SNP v niektorých kandidátnych génoch a individuálnou variabilitou v postvak