Funkční a strukturální význam PML tělísek a jejich vztah k telomerickému heterochromatinu - Uhlířová, Radka (2010)
PML tělíska jsou sub-jaderné proteinové komplexy, vyskytující se v interchromatinových prostorech. Do dnešní doby byla popsána asociace těchto tělísek s více než stovkou dalších proteinů. Také proto jim byla připsána úloha téměř v kterémkoliv biologickém procesu probíhajícím v buněném jádře. Tato práce se zabývá vztahem těchto tělísek k telomerickému heterochromatinu, jejich uspořádáním v jádře a vzájemné prostorové asociaci. Dále je studována možnost zapojení PML tělísek do procesu alternativního prodlužování telomer. Doplňkové analýzy se zabývají vlivem deficience SUV39h genů, deficience genu LMNA a vlivem trichostatinu na zmíněná jaderná uspořádání.