Význam interakce mezi proteiny Mus81 a Srs2 při opravě dvouřetězcových zlomů v DNA - Olivová, Daniela (2010)
Genetická informace buněk uložená v DNA je prakticky neustále poškozována působením nejrůznějších vnějších i vnitřních faktorů. Závažné poškození představují dvouřetězcové zlomy, které vznikají po působení některých chemických látek, ionizujícího záření nebo při replikaci poškozené DNA. Klíčovým procesem pro opravu dvouřetězcových zlomů je homologní rekombinace. Oprava rekombinací je enzymaticky náročný proces, který musí být buňkou přísně regulován. U kvasinek Saccharomyces cerevisiae má centrální úlohu v regulaci rekombinační opravy helikáza Srs2. Srs2 působí v rekombinační dráze dvojím způsobem: inhibicí rekombinačního proteinu Rad51 potlačuje rekombinaci na samém počátku a tím umožňuje opravu poškozené DNA jiným reparačním mechanismem; pokud je oprava vedena cestou homologní rekombinace, podílí se na rozpouštění rekombinačních meziproduktů. Dalším enzymem zapojeným do opravy homologní rekombinací je Mus81, který v komplexu s proteinem Mms4 funguje jako endonukleáza. Genetické analý