The importance of selected interacellular signaling pathways for malignant melanoma cell development and survival - Vaclová, Tereza (2010)
Melanom vzniká neoplastickou transformací kožních buněk produkujících pigment, tzv. melanocytů. Tento typ zhoubného nádoru je i přes svůj vzácný výskyt, v porovnání s jinými kožními malignitami, zodpovědný za většinu úmrtí na rakovinu kůže. I přes pokroky v chirurgické léčbě je dostupná terapie pokročilých stádií maligního melanomu neuspokojivá. Současný intenzivní výzkum buněčné biologie maligního melanomu by měl vést k nalezení molekulárních cílů, vhodných pro vývoj nové efektivnější terapie melanomu. Cílem této diplomové práce je objasnit roli signální dráhy p38 v biologii buněk maligního melanomu a otestovat potenciální využití této signální dráhy pro vývoj molekulárně cílené léčby maligního melanomu.