Subcelulární lokalizace nestinu v nádorově transformovaných buňkách - Krupková, Olga; Veselská, Renata, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Nestin je protein VI. třídy intermediárních filament, který je v současné době považován za důležitý marker neuronálních kmenových/progenitorových buněk v embryogenezi. V dospělém organizmu byl detekován v místech poškození CNS a v nádorově transformovaných buňkách různých typů solidních nádorů. Nestin je považován za jeden z markerů nádorových kmenových buněk zejména neurogenních nádorů. Bylo také prokázáno, že míra jeho exprese v určitých typech nádorů koreluje s maligním potenciálem buněk, tedy s jejich primitivitou, a byla potvrzena exprese nestinu ve vaskulárních endoteliálních buňkách během nádorové angiogeneze. Kromě standardní cytoplazmatické lokalizace byl nestin detekován v buněčných jádrech několika typů solidních nádorů. Jedná se o nález nestinu v jádře buněk astrocytomu, angiosarkomu a neuroblastomu, kde byla prokázána jeho interakce s jadernou DNA. Následující výzkum však tuto interakci nepotvrdil, otázka lokalizace nestinu v jádře a jeho interakce s DNA tedy zůstává nadá
Nestin belongs to the class VI of intermediate filament proteins and is considered to be a useful neuronal stem/progenitor cell marker during mammalian embryogenesis. In adult organism, nestin has been detected in the CNS tissue after injuries and in transformed cells of various solid tumor types. Nestin is regarded to be the one of the neuronal cancer stem cell markers, mainly in tumors which arises from the nervous system. It has been proved that the amount of nestin expression correlates with cell malignancy, thus with its primitivity, and nestin expression in vascular endothelial cells during tumor angiogenesis has been also documented. Beside its standard cytoplasmic localisation, nestin has been detected in cell nuclei of several solid tumor types - astrocytoma, neuroblastoma and angiosarcoma. Interactions between nestin and DNA have been evidenced in neuroblastoma cells, but further studies did not confirm these findings. Nestin may have important effects during proliferation an
Vedoucí práce: Renata Veselská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: bílkoviny; nádorové buňky; cancer cells; proteins; diplomové práce; master's theses