Subcelulární lokalizace nestinu v nádorově transformovaných buňkách - Krupková, Olga (2010)
Nestin je protein VI. třídy intermediárních filament, který je v současné době považován za důležitý marker neuronálních kmenových/progenitorových buněk v embryogenezi. V dospělém organizmu byl detekován v místech poškození CNS a v nádorově transformovaných buňkách různých typů solidních nádorů. Nestin je považován za jeden z markerů nádorových kmenových buněk zejména neurogenních nádorů. Bylo také prokázáno, že míra jeho exprese v určitých typech nádorů koreluje s maligním potenciálem buněk, tedy s jejich primitivitou, a byla potvrzena exprese nestinu ve vaskulárních endoteliálních buňkách během nádorové angiogeneze. Kromě standardní cytoplazmatické lokalizace byl nestin detekován v buněčných jádrech několika typů solidních nádorů. Jedná se o nález nestinu v jádře buněk astrocytomu, angiosarkomu a neuroblastomu, kde byla prokázána jeho interakce s jadernou DNA. Následující výzkum však tuto interakci nepotvrdil, otázka lokalizace nestinu v jádře a jeho interakce s DNA tedy zůstává nadá