Genetická diverzita MHC ryb druhů Chondrostoma toxostoma a Chondrostoma nasus a jejich mezidruhových hybridů - Valnohová, Barbora (2010)
Geny hlavního histokompatibilního systému (MHC) jsou důležitou součástí imunitního systému, kde zodpovídají za vazbu cizorodých antigenů a iniciaci imunitní odpovědi. Díky své vysoké variabilitě jsou geny MHC studovány u mnoha živočišných druhů za účelem popsat jejich diverzitu, fylogenezi či vztah variability MHC a resistence jedince k infekčním nemocem a parazitům. Cílem této práce je charakteristika alel genu DAB1 třídy IIB MHC u dvou kaprovitých ryb Chondrostoma toxostoma (původní druh) a Chondrostoma nasus (invazní druh) a jejich mezidruhových hybridů.