Regulovaná biodegradácia endogénnych cytokinínov ako nástroj pre identifikáciu úlohy cytokiníno v priebehu vývoja rastlín - Miklánková, Eva (2010)
Cytokiníny patria medzi rastlinné hormóny, ktorých funkcia v rastlinách je v súčasnej dobe intenzívne študovaná. K celkovému obrazu o vplyvu cytokinínov na rastlinný organizmus prispieva štúdium komponentov cytokinínovej signálnej dráhy. Jedným z nich sú regulátory odpovede. Táto práca sa zaoberá expresiou regulátorov odpovede u Arabidopsis (ARR) typu A v rastlinách so zníženým obsahom endogénnych cytokinínov a v rastlinách štandardného typu, a je porovnaná ich reakcia na exogénne aplikované cytokiníny v koreni a výhonku. Bolo zistené, že zmena expresie jednotlivých ARR sa líši medzi líniami aj medzi jednotlivými časmi pôsobenia. Rozdiely boli zaznamenané aj medzi reakciou koreňa a výhonku.