Analýza kináz ve Wnt signalizaci - Červenka, Igor; Bryja, Vítězslav, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Wnt/β-kateninová dráha bola implikovaná vo vývoji a vo viacerých onkogenetických ochoreniach. Proteín LRP6 v nej funguje ako ko-receptor a molekulárny mechanizmus transdukcie signálu z membrány do cytoplazmy nebol doposiaľ uspokojivo objasnený. Myslí sa, že GSK-3β a CK1γ fosforylujú LRP6 na rozličných motívoch a toto vedie k stabilizácii β-kateninu. Cieľom diplomovej práce bolo preskúmať a prehodnotiť súčasné hypotézy s transdukcii signálu a navrhnúť nový mechanizmus, ktorý zahŕňa MAP kinázy ako možné regulátory kanonickej Wnt signalizácie. Na základe celokinómového siRNA skríningu a následných biochemických a in vivo analýz sme identifikovali mitogén-asociované proteín kinázy p38b, JNK1 a ERK1/2 ako kľúčových hráčov pri fosforylácii LRP6. Priama fosforylácia PPPS/TP motívov týmito kinázami nie je postačujúca na propagáciu signálu do cytoplazmy, je však podstatná, pretože uvádza LRP6 ako miesto komunikácie medzi Wnt signalizáciou a mitogénnymi dráhami. Ďalej sme pozorovali, že externé
Wnt/β-catenin pathway was implicated in development and various oncogenetic diseases. Protein LRP6 works as its co-receptor and molecular basis for signal transduction from membrane to cytoplasm has not been sufficiently described. GSK-3β and CK1γ are thought to phosphorylate LRP6 on different motifs and this leads to stabilization of β-catenin. Aim of thesis was to inspect and evaluate current hypotheses concerning signal transduction and propose new signaling paradigm, which incorporates MAP kinases as potential regulators of Wnt/β-catenin signaling pathway. Based on kinome-wide siRNA screening and subsequent biochemical and in vivo analysis we identified mitogen-activated protein kinases p38β, JNK1 and ERK1/2 as key players in LRP6 phosphorylation. Direct phosphorylation of PPPS/TP motifs by these kinases are not sufficient to propagate signal further into the cytoplasm, but are very important, because they establish LRP6 as a cross-talk point between Wnt and mitogenic pathways. Fur
Vedoucí práce: Vítězslav Bryja
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: buněčné signály; kateniny; kinázy; cell signals; kinases; Catenins; diplomové práce; master's theses