Analýza kináz ve Wnt signalizaci - Červenka, Igor (2010)
Wnt/β-kateninová dráha bola implikovaná vo vývoji a vo viacerých onkogenetických ochoreniach. Proteín LRP6 v nej funguje ako ko-receptor a molekulárny mechanizmus transdukcie signálu z membrány do cytoplazmy nebol doposiaľ uspokojivo objasnený. Myslí sa, že GSK-3β a CK1γ fosforylujú LRP6 na rozličných motívoch a toto vedie k stabilizácii β-kateninu. Cieľom diplomovej práce bolo preskúmať a prehodnotiť súčasné hypotézy s transdukcii signálu a navrhnúť nový mechanizmus, ktorý zahŕňa MAP kinázy ako možné regulátory kanonickej Wnt signalizácie. Na základe celokinómového siRNA skríningu a následných biochemických a in vivo analýz sme identifikovali mitogén-asociované proteín kinázy p38b, JNK1 a ERK1/2 ako kľúčových hráčov pri fosforylácii LRP6. Priama fosforylácia PPPS/TP motívov týmito kinázami nie je postačujúca na propagáciu signálu do cytoplazmy, je však podstatná, pretože uvádza LRP6 ako miesto komunikácie medzi Wnt signalizáciou a mitogénnymi dráhami. Ďalej sme pozorovali, že externé